Aito keittiöpsykologi

Kari ”Kape” Aihinen on tullut tutuksi gastronomisella kentällä Savoy-ravintolan keittiömestarina, ja koko Suomelle Kaappaus keittiössä -ohjelmasta, jossa hän auttaa suomalaisia syömään, ja voimaan paremmin.

Turkulaisuus istuu tiukassa Aihisessa, vaikka mies on asunut jo parikymmentä vuotta Helsingissä. 

Savoy-vuosien jälkeen Aihinen on keskitymässä enemmän turkulaiseen ravintola Rosteriin.  
Puheen kääntyessä Rosteriin alkaa ronskius kuulua äänessä. Ronskius on nimittäin se sana, mikä vilahtaa aina silloin tällöin hänen puheessaan. Sanalla on kaksi merkitystä, ja tässä tapauksessa ei puhuta reteästä tai rehvakkaasta, vaan runsaasta ja reilusta ja kursailemattomasta.

– Roster on nyt toiminut kaksi vuotta, ja turkulaisena ja isänmaallisena haluan säilyttää hyvän mestan. Me Rosterissa haluamme olla rohkeampia ja hauskempia. Meiltä ei saa pizzaa, burgeria tai kebabia. Meillä on palveleva lounasmenu ja ruoassa aina joku twist, mitä ei ole muualla. 

– Haluan, että laatu opittaisiin tunnistamaan, ja vaadittaisiin ruualta muutakin kuin kokoa. Emme kilpaile tiettyjen gourmet-paikkojen kanssa, sillä meillä saa kyllä vatsan täyteen. Hinta-laatu-suhde on aina oltava kohdillaan.

– Olen kuitenkin sen verran Hepokullan poika, että tiedän ne kaksi tärkeintä kysymystä: onko parkkipaikkoja ja jääkö nälkä. Kyllä ja ei.

Roster on herätellyt bistrohenkistä after work -henkeä perjantaisin.
– Ollaan nopea, ketterä ja muuntautumiskykyinen. Meillä musiikki soi ja meille voi tulla fiilistelemään, parin bissen ja vaikka tartarin kera. Ei aina tarvi tuhlata paljon rahaa: edullista bisseä ja pikkunaposteltavaa keittiöstä.

Koko kansan kaappaus-Kape

Kari Aihisen elämä muuttui, kun Joonas Hytönen tuli vuonna 2012 lounaalle Savoyhin. 

– Hän kertoi minulle, että tuotantoon olisi tulossa uusi norjalainen formaatti. Siihen etsittiin luonnollista, normaalia jätkää, joka pystyy kommunikoimaan kaikkien kanssa.

– Savoyn nimi antoi tietysti minulle uskottavuutta ja referenssiä alussa. Ohjelmaa on nyt jo tehty välillä Parainen-Kotka ja Helsinki-Rovaniemi, joten kyllä minut nykyisin tunnetaan koko Suomen kaappaus-Kapena enemmän kuin Savoyn entisenä keittiömestarina.

MTV3-kanavalla esitettävä Kaappaus keittiössä -ohjelman 6. kautta tehdään jo.

– Ohjelman teko jakautuu melkein koko vuodelle. Se antaa minulle jokapäiväistä virtaa! Teemme viisi jaksoa ennen lomia ja saman verran myöhemmin syksyllä.

Ohjelman suosio perustuu osittain sen dokumentaristisuuteen, aitojen elävien tilanteiden tallentamiseen. Vuosien mittaan on televisiossa ollut monenlaista kokkiohjelmaa, mutta jotkut vain yhden kauden verran. 

 NOSTO: ”Hahmona voisin olla sekoitus Doctor Philiä ja Jamie Oliveria. ”

– Kaappaus keittiössä -ohjelman ihanuus on siinä, että siinä on yhdistetty hyvä käsikirjoitus ja live-dokumentti. Materiaalia on paljon, yhtä jaksoa varten kuvataan 15–16 tuntia. Eli kun soitan perheiden ovikelloa, niin ihan oikeasti tapaan heidät silloin ensimmäistä kertaa. En voi muuta sanoa, kuin että fantastinen kiitos Moskito-tuotantoyhtiölle ja Maikkarille.

Ohjelmassa on nähty monenlaisia perheitä. Osa tarinoista on surullisia. Taustalla on työttömyyttä ja sairastelua ja yleistä arjen hallinnan puutosta. Henkisesti rajuin kohde oli Aihiselle se, jossa työ oli aloitettava siivousfirman käynnillä. Vastapainona on paikat, joissa muutos on huikea. 

Mies kuulostaa niin sitoutuneelta ohjelmaan, että on pakko kysyä, mikä on hänen missionsa? Onko hän Suomen Jamie Oliver, joka kävi Britanniassa oman taistelunsa paremman arkiruoan puolesta?

– Siitä tulee rohkea, hyvä fiilari kun saa auttaa jokapäiväisessä arkiruoanlaitossa. Saa olla mukana tekemässä koko Suomelle hyvää.

– Hahmona voisin olla sekoitus Doctor Philiä ja Jamie Oliveria. Ensin käydään ongelmat läpi ja sitten tehdään ronskilla otteella reilua ruokaa.

TEKSTI Kristina Ahlström   KUVAT Julius Konttinen

KUKA?

Kape Aihinen toivoo, että laatu opittaisiin tunnistamaan, ja vaadittaisiin ruualta muutakin kuin kokoa.

• Kari ”Kape” Aihinen, 47, on kokki, keittiömestari, keittokirjailija, tv-esiintyjä ja ravintoloitsija. Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.
• Tv:ssä hänet on nähty mm. Kokkisodassa, Kädettömissä kokeissa ja Illallinen äidille -ohjelmissa. Tunnetuin Kaappaus keittiössä -ohjelma jatkuu edelleen.
• Pitkä pesti Savoy-ravintolassa päättyi tänä keväänä. Hän on työskennellyt myös mm. G.W. Sundmansilla, Radisson SAS Plazassa ja Chez Dominiquessa.
• Aihinen osti toukokuussa synnyinkaupungistaan Turusta Roster-ravintolan, jossa on aiemmin työskennellyt.

Kapen vinkkejä lukijoille kesäruokailusta:
• Muistakaa ruoanlaitossa ilo ja yhdessäolo. Käyttäkää sesongin hyviä aineita, älkääkä prosessoiko liikaa. Pois turha nysvääminen! Ei tarvitse kääriä lohta rullalle ja niin poispäin.

• Porukalla tehkää niin vaikka, että yksi hoitaa perunat, toinen grillaa, kolmas kokoaa salaatin ja neljäs hankkii punkun. Ei vaadi keneltäkään paljon aikaa. SANA-ASSOSIAATIOT
Mansikka – kesä
Järvi – meri
Avoauto – ei koskaan ollut
hyttynen – syyhy
laituri – oma mökki
grilli – tuoksu
olut – Sandels
riippukeinu – hankala