Entinen introvertti

Jazzlaulaja Aili Ikonen on nykyään lavalla kuin kotonaan, mutta se on vaatinut tietoista työtä. Sinnikäs luonne ja palo musiikkiin ovat helpottaneet polkua esiintyväksi artistiksi.

Kun lauluyhtye Rajaton värväsi jazzlaulaja Aili Ikosen riveihinsä viime vuoden loppupuolella, on kiirettä piisannut normaaliakin enemmän. Linnan juhlissakin esiintymässä nähty Ikonen on kiertänyt Rajattoman kanssa Yhdysvalloissa ja samalla viimeistellyt uusinta levyään.

Huhtikuussa ilmestynyt Jukka Perko Avaran kanssa tehty Laulu keskeneräinen -albumi on kunnianosoitus lauluntekijöille kuten Michel Legrand, Burt Bacharach ja Joni Mitchell. Erityistä levyllä on lisäksi se, että suomennokset on tehnyt itse Hector. Ikonen kertoo, että idea levystä syntyi jo silloin, kun hän soitti Hectorin bändissä kiertueella ja keikkabussissa tuli asiasta puhetta.

– Vaikka idean ja toteutuksen välissä kului aikaa, on erityisen merkityksellistä, että juuri Hector toi nämä tekstit henkiin suomeksi.

Ikonen on ennenkin tehnyt tribuuttilevyjä, mutta uralta löytyy myös kaksi omaa tuotosta. Niistä viimeisin, oman bändin basistin Mikko Pellisen sovittama Piirrä minut oli suuri hitti, ja Ikoselle henkilökohtaisin levy tähän mennessä.

– Se levy syntyi juuri oikeaan aikaan. Minulla oli tarve tehdä henkilökohtainen levy ja vaikka sen synnyttämisessä oli hyviä ja huonoja hetkiä, on albumi täysin minun näköiseni.

Ikonen kertoo, että Piirrä minut -levyn kappaleet syntyivät oikeasta elämästä. Yksi pysyvästi elämää muuttava asia on äitiys. Tästä elämän ihmeestä kertookin levyn sydäntäriipaisevan kaunis kappale Syli. Siinä Ikonen muistelee ensimmäisiä hetkiä tuoreen jälkikasvunsa kanssa.

”Olin ensimmäinen iho, jota vasten lepäsit. Niin lahjomaton katse, jolla mua syleilit.”

Ikonen kertoo, että tämä levyn kappaleista tämä syntyi nopeasti ja vaivattomasti. Kuin itsestään.

– Sanat kumpuavat aidosta tunteesta ja siksi niihin on varmasti helppo eläytyä. Olihan äidiksi tulo mullistava kokemus kuitenkin. Myös tunteiden kirjo on jotenkin rikkaampaa lapsen takia. Lapsi on myös lisännyt tehokkuutta, koska luovaa aikaa on vähemmän, Ikonen naurahtaa.

Sinnikäs luonne vei eteenpäin

Ikonen laulaa, soittaa viulua, säveltää ja sanoittaa. Millainen tällaisen multitalentin oma lapsuus oli?

Ikosen perheessä musiikki on ollut luonteva osa elämää aina. Kotona musisoitiin ja laulettiin paljon. Sisarukset ovat myös muusikoita. Esimerkiksi veli Osmo Ikonen tunnetaan muun muassa SuomiLOVE-ohjelmasta, jossa hän toimii solistina ja sovittajana.

– Kotona oli aina kannustava ilmapiiri musiikin suhteen ja viulunsoiton aloitin jo 5-vuotiaana. Muistan kuitenkin, että joskus turhaannuin kun en oppinut heti soittamaan Tuiki tuiki tähtönen -kappaletta ja meinasin heittää viulun seinään! En kuitenkaan luovuttanut ja opin sen kyllä.

Ikonen kertoo edelleen olevansa hyvin sinnikäs ja määrätietoinen.

– Läpi mennään vaikka läpi harmaan kiven, olen sellainen perinteinen härkä.

Vaikka Ikonen soitti viulua, tuntui laulu ottavan silti otteen hänestä jo pikkutyttönä. Tapana oli laulella jatkuvasti ja joka paikassa.

– Vanhempani sanoivat, että kuulivat aina laulustani, missä päin milloinkin menin, Ikonen naurahtaa.

Kun Ikonen siirtyi Jyväskylään musiikkipainotteisen lukion luokalle, ajautui hän jazz-piireihin ja loppu on historiaa. Jokin erityisesti jazzlaulussa kiehtoi.

– Jazzlaulun vapaus tuntui oikealta ja laulusoundini istahti siihen kuin itsestään.

Nykyään Ikonen nauttii esiintymisestä, mutta nuorempana lavalle nouseminen ei ole ollut yhtä helppoa. Hän kertoo, että on perusluonteeltaan introvertti ja esiintyminen jännitti ennen todella paljon.

– Olin aiemmin paljon ujompi. Esiintyminen onkin asia, jota olen tietoisesti opetellut. Kun musiikin palo on vahva, helpottuu lavalla olo ajan myötä, mutta on se vaatinut tietoista treenausta.

Musikaalifanin unelma

Ikonen kertoo, että on ollut pienenä iso musikaali- ja elokuvamusiikkifani. Disney-elokuvien kappaleet osattiin ulkoa ja musikaaleista erityisesti West side story puhutteli, ja puhuttelee edelleen. Siksi kesäkuun tapahtuma Blue Notes on Silver Screen on Ikoselle toiveiden täyttymys, sillä hän pääsee tulkitsemaan elokuvamusiikkia UMO-orkesterin kanssa.

Jää nähtäväksi kuulemmeko koskaan musikaaleja Ikosen tulkitsemina, mutta uutta omaa materiaalia hän työstää parhaillaan kaiken kiireen keskellä.


– Vaikka keikkailen kesällä Jukka Perkon, Rajattoman ja omankin bändin kanssa,  keskityn myös vahvasti luovaan prosessiin. Oletan, että uusi soololevy on tyylillisesti lähellä Piirrä minut -albumia, mutta koskaan ei voi tietää mitä luomisprosessissa lähtee syntymään.   

Sana-assosiaatiot:

(samat ku kapella ja pariisin keväällä ne alut)

Kesä

Kesämökki

En ole koskaan ollut kyydissä

Juhannus

Vähän liian kylmä järvivesi

Juhannus

En keliaakikkona nykyisin juurikaan juo.

Parasta kesässä

 ”Läpi mennään vaikka läpi harmaan kiven, olen sellainen perinteinen härkä.”

Aili Ikonen. Valokuva: Tero Ahonen

Kuka?

• Jazzlaulaja, -säveltäjä ja sanoittaja Aili Ikonen, 37.

• Perheeseen kuuluu
aviomies ja 4-vuotias tytär.
• Kaksi omaa levyä, useita muita julkaisuja.
• Uusi levy ilmestyi 26.4. ja sävellystyö seuraavaa varten on jo käynnissä.

Keikat:   

29.5. Aili Ikonen & Antti Kujanpää duo
Raisio, Martinsali, Raision kirjastotalo Klo 18.00
5.6. UMO Jazz Orchestra & Aili Ikonen: Blue Notes on Silver Screen –
Jazzia elokuvissa
Kotka, Kymijoen lohisoitto Klo 19.00
17.7. Aili Ikonen & Jukka Perko Avara
Vesilahti, Laukon kartano
27.7. Aili Ikonen
Äänekoski, Keitelejazz Klo 19.00
9.8. Aili Ikonen & Jukka Perko Avara
Ylöjärvi, Kaupunkijazz Klo 19.00
23.9. Aili Ikonen & Jukka Perko Avara
Tampere, G Livelab Tampere Klo 19.00