Leskenlehdet värittävät alkavaa kevättä

Kevätseurannan toisen seurantaviikonlopun (14.-15.3.) aikana havaintoja tuli yllättävän paljon hieman viileästä säästä huolimatta. Havaintoja tehtiin ruostesiiven toukasta, seitsenpistepirkosta, kekomuurahaisesta, töyhtöhyypästä, peiposta, laulujoutsenesta, kottaraisesta, kiurusta, sinivuokosta – sekä erityisesti leskenlehdestä, jonka kukinnan havaintojen lukumäärä kasvoi huomattavasti viikonlopun aikana eteläisessä Suomessa. Leskenlehti onkin tunnetusti yksi varhaisimmista kevään merkeistä, sillä se kehittää kukka-aiheet jo syksyllä. Se ei siis tarvitse kovin paljoa valoa ja lämpöä aloittaakseen kukintaansa.

Myös nokkosperhoset ovat alkaneet heräillä talvihorroksestaan ja niitä on havaittu lennossa Etelä-Suomessa ja länsirannikolla. Laulujoutsenet ovat puolestaan lentäneet jo Tyrnävän korkeudelle asti. Lämpötilojen noustessa ja runsaiden jäättömien vesien ansiosta laulujoutsenet pääsevät muuttamaan helposti ja nopeasti ympäri Suomen. 

Viikonlopun yöpakkaset eivät siis näyttäneet kevään etenemistä kovinkaan paljon haittaavan. Keväiset lajihavainnot runsastuivat monella paikkakunnalla huomattavasti ja leviävät nyt tasaista tahtia yhä pohjoisemmaksi. Ilmatieteen laitoksen kuukauden ennusteen mukaan lämpötilat tulevat vaihtelemaan maalis-huhtikuun vaihteessa tavanomaista lauhemman ja tavanomaisten lämpötilojen välillä.

Luonto-Liitto

Kuva: Antti Salovaara