”Nykyään onnellisuus koostuu arjen pienistä hetkistä”

Idolsin asiantuntevaan tuomaristoon tulevana syksynä liittyvä musiikin uranuurtaja Jannika B luottaa musiikin parantavaan voimaan. Ennen pienistä asioista helposti stressannut Jannika on nyt vapautuneempi. Itsensä hän näkee nelikymppisenä tanssimassa pöydillä leopardilegginsit jalassa, vailla huolen häivää.

Kun Jannikaa kysyttiin vuoden 2018 Idolsin tuomaristoon, arvasi hän jo alustuksesta, mistä on kyse.

– Keskeytin puhujan ja sanoin, että jos haluatte minut Idolsin tuomariksi, niin sanon heti, että lähden ilomielin mukaan, kertoo Jannika B.

Ammattiuraa artistina Jannika ryhtyi luomaan vuonna 2011, mutta jo vuosina 2007 ja 2008 hänet nähtiin Idolsin lavalla koelauluissa. Silloin pitkän pöydän takana istui muun massa intensiivisesti tuijottava Jone Nikula. Syksyllä 2018 Jannika nähdään jälleen Idolsissa, mutta tällä kertaa istumassa Jonen vieressä tuomaristossa. Ympyrä vaikuttaa sulkeutuneen.

– Minusta on huvittavaa, että Jone näyttää edelleen ihan samalta. Haluaisin saada käsiini vanhat koelaulunauhat, sillä ne olivat minulle tärkeitä hetkiä artistin urani kannalta. Muistan vain Jonen sanoneen minun olevan täydellinen miniä.

Usko omaan tekemiseen vei eteenpäin

Jannikan elämässä on tapahtunut paljon kymmenessä vuodessa. Hän perusti oman Ona-nimisen levy-yhtiön vuonna 2011, jonka kautta julkaisi yhteistyössä Sony Musicin kanssa debyyttialbuminsa Kaikki Rohkeus vuonna 2013 sekä äänimaisemaltaan tummemman Šivan 2014.

Ja rohkeutta uran luomiseen on tarvittukin. Mutta se kaikki on ollut sen arvoista.

– Polkuni artistiksi ei ole ollut ruusuinen. Opin tekemällä itse ja kun kukaan muu ei uskonut minuun, oli pakko uskoa itse itseensä. Haluan Idols-tuomarina kertoa aloitteleville artisteille, että tie voi olla hyvin kivinen, mutta luottamalla itseensä pärjää kyllä. Jokaisella tuomarilla on sellaista annettavaa, mitä toisella ei ole ja se laaja kokemus annetaan nyt kilpailijoiden hyödynnettäväksi.

Itse perustetusta levy-yhtiöstä on kokemusta myös Jannikan puolisolla, Apulanta-yhtyeen Toni Wirtasella. Pari alkoi seurustella vuonna 2011 ja toisilleen he sanoivat tahdon uuden vuoden aattona 2013. Martta-tytär syntyi syksyllä 2015.

Vuosien saatossa Jannika on saanut menestyvän uran ja perheen. Tällä hetkellä hän on tyytyväinen elämäänsä. – Koen olevani onnekas. Olen ennen stressannut turhistakin asioista, mutta nykyään löydän onnen arjen pienistä hetkistä. Luin artikkelin, jossa sanottiin, että onnellisuutta tavoittelevat ihmiset ovat yleensä onnettomimpia. Arki on arkea. Ei kukaan voi olla onnellinen jatkuvasti ja se on ihan ok.

Faneja ei petetä

Jannika B

Jannika B julkaisi pitkästä aikaa uutta musiikkia. Hän kertoo, että marraskuussa päivänvalon nähnyt sinkku Riisu kokonaan kuvaa hyvin tulevan levyn iloisen kuplivaa soundia ja tunnelmaa.  Loppuvuodesta ilmestyvä albumi palaa näin ensimmäisen levyn tunnelmiin. Kesän alkamisen kunniaksi Jannika julkaisee 31.5. toisen sinkun, joka on nimeltään En luovu susta koskaan. Kappale kertoo rohkeudesta rikkoa palasiksi jotain tuttua ja turvallista, jotta palaset voivat taas loksahtaa oikeille paikoilleen.

Jannika keikkailee ahkerasti ja nauttii esiintymisestä. Fanit ovat hänelle tärkeitä ja lojaalisuus heitä kohtaan näkyy: vaikka flunssa vaivaa tälläkin hetkellä, ei Jannika halua silti perua illan keikkaa.

– En ole koskaan joutunut perumaan keikkaa. Jos jalkani toimivat, minähän menen lavalle. Vaikka keikka ei olisi itselleni paras mahdollinen, tiedän sen kuitenkin olevan tärkeä faneille. Omatuntoni ei sallisi keikan perumista.

Keikkojen lisäksi Jannikan on voinut bongata televisiosta. Koko kansan tuntemaksi hän tuli syksyn 2017 Tähdet, tähdet -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Kokemus oli hänelle tärkeä.

– Opin olemaan rohkeampi. Lähdin kappaleisiin aina omien kokemusten kautta, sillä uskon, että aidot tunteet välittyvät yleisöön. Näin on myös keikoilla: olen riisunut turhan tarpeen olla taiteellinen ja haluan, että keikoilla itketään ja nauretaan. Musiikki ilmaisee universaaleja tunnetiloja, jotka ovat kaikille tuttuja. Siksi musiikki voi auttaa purkamaan ja käsittelemään tunteita, joita ei ehkä muuten osaa ilmaista.

Keväällä hän esiintyi lisäksi Kymppitonnissa, Kuplassa sekä Haluatko miljonääriksi? -ohjelmassa. Tv-vierailujen kautta Jannika on löytänyt itsestään humoristin.

– Tajusin, kuinka vapauttavaa on vain heittäytyä! En ole pitänyt itseäni hauskuuttajana, mutta Tonikin on myöntänyt, ettei hänellä ole koskaan ollut niin hauskaa kenenkään muun kanssa. En välitä nauravatko ihmiset jutuilleni vai minulle, kunhan kaikilla on hauskaa.

Aamukahvia ja leopardilegginsejä

Jannikan kesä sujuu pääosin keikkaillessa festareilla. Wirtasilla on kuitenkin mökki lähellä heidän Hollolan kotiaan ja mökillä koko perhe viettää niin paljon aikaa kuin mahdollista. Jos Jannika saisi päättää, hän joisi joka aamu kahvit mökillä aamuauringossa. Mökillä ollessaan Jannika nauttii saunomisesta ja lukemisesta: se tuo tasapainoa hektiselle festariaikataululle.

Jannikalla on hyviä muistoja lapsuuden kesistä hänen vanhempiensa mökiltä Kokkolasta. Myös tyttärelleen Jannika haluaa luoda samanlaisia muistoja.

– Käymme Kokkolassa mökillä joka kesä, siitä ei tingitä. Iän myötä myös suhde vanhaan kotikaupunkiin on syventynyt. Äitiyden kautta omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan Pohjanmaalla arvostaa nykyään enemmän.

Kymmenen vuoden päästä Jannika toivoo edelleen keikkailevansa ja olevansa ihmisenä entistä vapautuneempi.

– 43-vuotiaana näen itseni kesän ja syksyn kiertueiden jälkeen talvehtimassa etelän lämmössä. Uskon, että 40 vuotta on maaginen ikäraja, jota ennakkoon jännittää, mutta kun sen saavuttaa, kaikki onkin entistä helpompaa. Kun täyttää 40 vuotta, voi tanssia leopardilegginssit jalassa pöydillä, eikä hävetä yhtään. Tietyn iän jälkeen ei tarvitse enää olla cool. Ainakin 60-vuotiaiden vanhempieni elämä vaikuttaa hauskalle ja vapautuneelle.

Vaikka Jannikan moni haave on toteutunut, unelmia löytyy silti edelleen. Hän haluaisi joskus tehdä taidetta jo edesmenneen isoisoisänsä runoista. Tämä samainen taiteilijamies on nimittäin asunut aikoinaan samalla tontilla, johon Jannika muutti asumaan Tonin luokse Heinolaan. Tästä yhteydestä ei kuitenkaan ollut silloin tietoa ja nykyään Jannika kertoo saavansa yhteensattumasta edelleen kylmiä väreitä.

– Tuntuu uskomattomalta, että lähisukulaiseni on tallustanut yhteisen kotimme pihamaalla jo aikoja sitten. Toivon, että minulle jää joskus aikaa tuoda hänen runonsa henkiin musiikin kautta.

Teksti: Niina Linna • Kuvat: Nana Simelius

”Opin tekemällä itse ja kun kukaan muu ei uskonut minuun, oli pakko uskoa itse itseensä.”

Sana-assosiaatiot

Auringonlasku – Kesäilta

Musiikki – Viha/rakkaus

Nuotio –  Soijamakkara

Onki – Kala

Polkupyörä – Leppäkerttukypärä

Päivänkakkara – Aivastus

Vadelma – Hyvä

Vesi – Kylmä

Minä olen…

LAULAJA-LAULUNTEKIJÄ JANNIKA B

eli Jannika Wirtanen, 33

PERHEESEEN KUULUVAT

aviomies Toni Wirtanen ja pian 3-vuotias Martta-tytär.

ASUU

Hollolassa, Päijät-Hämeen maakunnassa

UUSI LEVY

Ilmestyy loppuvuodesta. Uusin sinkku julkaistaan 31.5.

TUOMAROI IDOLSIA

syksyllä 2018 Elastisen, Jone Nikulan ja Maija Vilkkumaan kanssa.