Pariisin kevät uuden alun edessä

Pariisin kevät -yhtyeen laulaja Arto Tuunela kertoo, että heidän uudella levyllään on iloa ja ahdistusta sopivassa suhteessa. Musiikintekijänä hän on ottanut uuden askeleen eteenpäin.
– Haluan entistä enemmän sanoa jotain, joka on aitoa.

Luonteva, jatkuva muutos on tärkeä asia. Ennen Pariisin kevättä minulla ei ollut ideaakaan bändistä, oli muutamia biisejä, etsin omaa musiikillista tyyliäni. Halusin tehdä jotain uutta suomenkielistä. Jotain ilmaisun puolelta avointa. Tunsin, että tein rohkeita, hyvällä tavalla nolottavia juttuja.

Soitan välttävästi monta instrumenttia, joten ensimmäinen levy oli eräänlainen henkilökohtainen trippi. Halusin, että jälki kuulostaisi jotenkin lelubändiltä, ettei se olisi elektronista tai bändisoittoa, vaan tuotannollista välimaastoa. Sekoitus vakavuutta ja leikkimielisyyttä.

Muiden odotukset on ohitettava

Sanoittaminen on minulle hyvin henkilökohtaista. Tavoitteenani on sanoa kevyet asiat painavasti ja painavat kevyesti. Yritän sanoa jotain sellaista, joka on minulle totta ja henkilökohtaista, mutta lähes kaikille yhteinen kokemus.

Kirjoitan päiväkirjaa, luen kirjoja, haen taiteista vaikutteita. Alkuvaiheissa prosessia kirjoitan ihan helvetisti paskaa – paljon laulun näköisiä tekstejä, joista suurin osa karsiutuu pois, koska tulee ilmi, ettei niitä voi laulaa, eikä niissä ole juuri taiteellisia ansioita: ne ovat harjoituksia.

NOSTO: ”Tavoitteenani on sanoa kevyet asiat painavasti ja painavat kevyesti.”

Tätä uutta levyä olen tehnyt eri tavalla kuin ennen. Koen, että olen siirtynyt musiikin tekijänä eteenpäin. Etten välitä mitä muut sanovat. Ensimmäisten albumien aikaan oli ok olla naiivi – syleilin sitä. Nyt en enää. Haluan entistä enemmän sanoa jotain, joka on tosi aitoa. Toki tämä on ollut joka levyllä tärkeää, mutta kuitenkin erilaista.

Olen kirjoittanut aiemmin ahdistuksesta, peloista ja surusta. Suru on helppo tunne laittaa lauluun. Kaikki kokevat ahdistusta ja pelkoa. Haluan mennä enemmän sekä pelkojen että rakkauden äärelle. On unohdettava mitä muut saattavat odottaa. Vaikka biisit ovat tarinoita, ensin minun piti onnistua sivuuttamaan muiden ajatukset siitä, kuka olen, mikä on sukupuoleni, mistä olen kotoisin ja niin edelleen.

Pelon voi myöntää

Musiikin tekoon liittyy niin paljon itsensä etsimistä ja löytämistä. Käsittelen lauluissani teemoja, en tee esimerkiksi ympäristölauluja. Mutta totuushan on, että olemme lähes tuhonneet maapallon. Meidän pitäisi oikeastaan kulkea tukka kauhusta pystyssä koko ajan. Mutta eihän niin voi elää, eikä niin voi biisejäkään kirjoittaa. Ei kukaan halua laulaa siitä, että me ollaan reunalla. Mutta hyökyvän pelon voi myöntää, voi kirjoittaa maapallosta yksittäisen ihmisen kautta.

Nämä ovat isoja asioita, ne ulottuvat jokaisen subjektiiviseen kokemukseen. Siitä yritän laulaa. Ihmisten yhteys elämään on niin kadoksissa, eikä se löydy uusia farkkuja ostamalla.
Uusi albumimme on kuitenkin valoisampi kuin pitkään aikaan. Se puhuu ahdistuksesta ahdistuksena, eikä vain viittaa siihen. Se tekee siitä ymmärrettävää. Melankolia puuttuu tästä albumista. Siinä on sekä iloa että ahdistusta.

Uusia alkuja

Basistimme lopetti viime talvena. Meillä ei ole uutta basistia, vaan jatkamme bändiä viisistään. Vielä on aikaista sanoa miten tämä vaikuttaa musiikkiimme. Sen ratkaisun teimme, että uudella levyllä bassot soitettiin syntikalla. Myös rummut sämplättiin, joten voi olla, että soundi on siirtynyt elektronisempaan suuntaan.

NOSTO:  ”Pakan sekoittaminen on sitä, mitä minä arvostan.”

Suosion salaisuus on hyvä ja vaikea kysymys. Ei siihen ole yhtä salaisuutta. Luulen osan siitä perustuvan omaan persoonaan luottamiseen. Ei aina, eikä useinkaan, tarvitse luottaa siihen mitä tekee. Riittää että luottaa itseensä, omaan persoonaansa. Joskus se luottamus on myös tekemättä jättämistä.

Parin viime vuoden aikana on kuollut monta viihdetaiteilijaa. Moni kuolee nuorena, tämä on tosi traaginen ala. Tässä paskassa maailmassa on ristiriitaista yrittää vimmatusti ilmaista itseään aidosti. Joskus kun kuuntelen meidän niin sanottuja iskelmän peruskiviä mietin, onko se, mitä he laulavat aitoa. Joskus se on kaukana siitä.

Ei kiillotettuja muskeleita

Genremäärittelyssä minulle populaarimusiikki on riittävä sana. Elektroninen pop-musiikkikin käy. En halua määritellä musiikkiamme, mutta joku muu saa, ja se on minulle ok. Jotain lelumaista siihen liittyy.

Minua ahdistaa vakavuus musiikissa, en pidä kiillotetuista muskeleista. Harmonia ja täydellinen tasapaino ei kiinnosta minua. Maailma on täynnä hienosti tuotettua musiikkia, joka ei häiritse ketään. Se ei ole minun juttuni. Pakan sekoittaminen on sitä, mitä minä arvostan.

Sanoitukset teen lähestulkoon aina itse. Kerran otin yhteyttä hienoon runoilijaan Sanna Karlströmiin, ja hän auttoi minua yhdessä kappaleessa. Sävellyspuoli on aina ollut valtaosin minun käsissäni. Kuitenkin tämän uuden tulevan levyn tekoprosessissa bändimme jäsen Artturi Taira on ottanut enemmän roolia. Hän tuottaa paljon kotimaisia albumeja, hän on alan visionääri.

Festaritunnelma kiehtoo

Kesään on varattu sopivasti esiintymisiä. Rakastan festarikeikkoja: tunnelma on sähköinen, tekniikalla on kova kiire, ei kerkeä odotella, ihmiset ajelehtivat sinne tänne, tunnelma on niin hetkellinen. Se on ihanaa. Vastapainona on klubikeikkoja, joilla on enemmän aikaa, suljetumpi tunnelma. Voi rakentaa ihan oman illan, saa mukaan pimeyden ja valot. Uusi levymme on tulossa, ja jo kesällä pääsemme soittamaan parin biisin verran uutta materiaalia.

Kevät on ollut superhektinen. Kaksi suurta projektia samanaikaisesti, levy ja remontti. Kesällä pääsen viimein kotoutumaan uuteen osoitteeseen. Kesä kannattaa ottaa iisisti, se on niin kaunis mutta lyhyt. Itselleni toivon paljon joutenoloa ja taivaalle tuijottelua.

TEKSTI: Kristina Ahlström    KUVAT Sofia Okkonen

KUKA?

Arto Tuunela ei pyri musiikillaan harmoniaan.
– Maailma on täynnä hienosti tuotettua musiikkia, joka ei häiritse ketään. Se ei ole minun juttuni.

• Helsinkiläinen Arto Tuunela, 39, on Pariisin Kevään laulaja ja perustaja
• Bändissä soittavat Antti
Pouta, Reko Aho, Ilari Kivelä
ja Artturi Taira
• Yhtyeen tunnetuimpia
kappaleita ovat Kesäyö ja Pikku Huopalahti
• Tuunela on tuottanut musiikkia myös muille, sekä tehnyt ja äänittänyt musiikkia elokuviin.
• Tuunela on käyttänyt taiteilijanimiä Arthur Tunes sekä Samuel Tubak.

Sana-assosiaatiot

mansikka kulkuset

järvi           alaston

avoauto    komeetta

hyttynen   läps

laituri        sukellus

grilli           kasvikset

olut            24-pack

riippukeinu tuhdit 

Bongaa bändi livenä:


5.6. Helsinki, Nosturi

15.6. Turku, Kesärauha
21.6. Tampere, Valtteri Festival
21.6. Himos Juhannus
22.6. Rauma, RMJ
27.6. Seinäjoki, Provinssi
28.6. Mustakari In Memories, Kokkola
4.7. Jyväskylä, Jyväskylän kesä
6.7. Karkkila, Sunset Beach Party
7.7. Turku, Ruisrock
11.7. Oulu, Suomipop festivaali
12.7. Joensuu, Ilosaarirock
26.7. Oulu, Qstock
11.8.2 Helsinki, Flow Festival