Pidä saaristo siistinä

Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Roope-hyljelogo ja sen alle kuuluvat palvelut ovat tuttuja monille saaristossa aikaansa viettäneille. Vuonna 2019 yhdistys juhlii 50-vuotista taivaltaan.

PSS ry:n toiminta alkoi vuonna 1969 Saaristomerellä, missä saaristoaktivisti ja -poliitikko Rabbe Laurén seurueineen havahtui siihen, että rannoille oli ajelehtinut paljon roskapusseja ja muuta sinne kuulumatonta. Seurue päätti viedä peltitynnyreitä roskiksiksi saariin.

Muutamien saaristolaisten tekemästä vapaaehtoistyöstä on kasvanut valtakunnallinen vesistöjen hyvinvoinnin asiantuntija ja toteuttaja. Nykyään Roope-palvelupisteitä löytyy yli 200 ympäri Suomen, ja yhdistyksen toiminta-alueilla operoi neljä huoltoalusta tuoden tonneittain jätettä ja romua pois saarista.

Konkreettisen ympäristönhuoltotyön lisäksi yhdistyksen toiminta on laajentunut ympäristöprojekteihin ja -viestintään. Projektien kautta yhdistys on kehittänyt, tutkinut ja tehnyt tutuiksi uusia menetelmiä ja toimintatapoja vesillä liikkumisen ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Projektit pureutuvat kolmeen ympäristöongelmaan: vesistöjen roskaantumiseen, rehevöitymiseen ja kemikalisoitumiseen.

– Vesistöjen roskaantuminen oli se asia, joka oli pontimena yhdistyksen syntymiselle ja perustamiselle, ja tänä päivänähän vesistöjen roskaantuminen on kuumempi aihe kuin koskaan. Aloitimme ensimmäisinä Suomessa rantojen roskaantumisen järjestelmällisen tutkimisen seitsemän vuotta sitten ja teemme sitä edelleen. Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelmamme aloittaa tänä keväänä jo kuudennen toimintavuotensa, ja kaikki ovat tervetulleita mukaan siihen! kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Yhdistyksen perustajajäsen Rabbe Laurén liimaamassa ensimmäistä Roope-tarraa vuonna 1980.

Jokainen ympäristöteko on tärkeä

Jokainen teko, jolla voidaan keventää Itämeren kuormittumista, koskipa se sitten roskaantumista, rehevöitymistä tai kemikalisoitumista, on tärkeä. PSS ry:lle on oleellista, että jokainen yksilöinä ymmärtää ongelman ja oppii toimimaan oikein. Olemme osa sitä 90 miljoonan ihmisen laumaa, joka asuu Itämeren valuma-alueilla ja pystyy vaikuttamaan sen tilaan. 

– Kaikki vesilläliikkujat eivät vieläkään tiedosta, että Roope-palveluiden ylläpito, kuten jätepisteiden tyhjennys sekä kuivakäymälöiden, imutyhjennysasemien ja retkisatamien huolto riippuvat jäsenmaksuista. Siksi tarvitsemme jokaisen puhtaita vesistöjä ja toimiva palveluja arvostavan mukaan tukemaan työtämme. Jäsenmaksu on vain 35 euroa vuodessa, mutta sillä mahdollistaa monipuoliset palvelut saaristo- ja järviluonnon puhtaana pitämiseksi jälkipolvillekin, muistuttaa Kaski.  

PSS ry elää ajassa – koko ajan! Pysy kuulolla, sillä luvassa on innovaatioita ja ympäristöuutisia, tarinoita meren poukamista ja järvien rannoilta sekä raavasta työtä puhtaamman huomisen puolesta. Onnittele 50-vuotiasta yhdistystä liittymällä jäseneksi tai lahjoittamalla: www.pidasaaristosiistina.fi. TEKSTI Ida Sandberg / Pidä Saaristo Siistinä ry KUVA Pidä Saaristo Siistinä ry