Farmi

Lue lehti täältä

Älyä ja energiatehokkuutta kotiin

Teksti Anette Huhtaniemi

Energiansäästö on aihe, jolta ei varmasti ole voinut välttyä. Niin kotitalouksissa kuin yrityksissä pohditaan, miten energiankulutusta voisi vähentää ja sähkölaskussa pihistää. Kodin älylaitteet ovat oiva apu energiansäästötalkoissa, ja teknologian avulla vanhoistakin laitteista saadaan älykkäitä.

 

Motivan mukaan vuonna 2020 kotitalouksien energiankäytöstä ylivoimaisesti suurin osa, 64 prosenttia, meni asuintilojen lämmitykseen. Vedenlämmityksen osuus oli vajaa viidennes, 17 prosenttia. Valaistuksen ja sähkölaitteiden osuus oli hieman pienempi, 14 prosenttia. Saunojen lämmitys haukkasi viiden prosentin siivun. Suurimmasta kulutuskohteesta tinkiminen näkyy nopeimmin kukkarossa, joten kotien lämmityksestä on puhuttu viime aikoina paljon.

 

Astetta alemmas -kampanja kehottaa laskemaan huonelämpötiloja yhdellä asteella, jolloin energiankulutus laskee viisi prosenttia. Lämpimästä käyttövedestä suurin osa kuluu peseytymiseen, joten kampanja puhuu myös lyhyempien suihkuaikojen puolesta. Ja koska kertalämmitteinen sähkökiuas kuluttaa kodin sähkölaitteista ylivoimaisesti eniten, kiukaan päälläoloaikaa tulisi lyhentää ja saunomiskertoja harventaa. Myös saunan lämpötilalla on merkitystä: energiatehokkain lämpötila on 70–80˚C, ja lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.

 

Muina käytännön toimenpiteinä mainitaan usein myös puulämmityksen suosiminen mahdollisuuksien mukaan, pyykinpesu vain täysinä koneellisina tai vaikkapa ikkunoiden tiivistäminen. Markkinoilla on myös monenlaisia laitteita ja tuotteita, joiden avulla energiankäyttöä voi vähentää ja tehostaa.

 

Täsmätuotteet lämmitykseen

 

Energiaremontin ei välttämättä tarvitse olla monimutkainen operaatio, vaan olemassa olevan järjestelmän päivittäminen käy usein helposti. Helppo tapa säästää on jaksottaa huonetilojen lämpötilaa käyttötavan mukaan. Yöllä ja kodin ollessa työ- ja koulupäivän aikana tyhjillään riittää viileämpi lämpötila kuin aamulla herätessä tai iltapäivällä jälleen kotiin palatessa.

 

Älykkäiden lämmitysratkaisujen avulla kodin eri huonetilojen lämpötilaa voi säätää erikseen, ajastaa tai vaikka kytkeä kokonaan pois päältä – automaattisesti tai sovelluksen välityksellä. Vesikiertoisiin pattereihin voi hankkia älyvarustetut termostaatit. Niiden asentaminen on helppoa eikä vaadi erityisosaamista, ja langattoman etäohjauksen ansiosta lämpötilaa voi säätää vaikkapa työpisteeltä käsin. 

 

Myös sähköisen lattialämmityksen termostaatin voi vaihtaa älykkääseen versioon, jolloin sitä on vaivatonta ohjata etänäkin. Joissakin termostaateissa on sisäänrakennettu energiamittari, joka näyttää tarkasti, kuinka paljon lämmitys kuluttaa sähköä. Osa sekä patteritermostaateista että lattialämmityksen älytermostaateista voidaan asentaa saumattomasti jo olemassa olevaan älykkääseen kodinohjaukseen, osa voi vaatia erillisen ohjausyksikkönsä. Jotkin termostaatit pystyvät huomioimaan jo sähkön pörssihinnan ja sääolojen muutoksetkin.

 

Älytoiminnoilla varustettujen ilmastointilaitteiden ja lämpöpumppujen avulla kodin älykkääseen järjestelmään voidaan lisätä myös viilennystoiminto. Valmistajalta tai myyjältä on syytä varmistaa, mitkä laitteet sopivat omaan kotiin ja mitkä sovellukset puolestaan ovat yhteensopivia suunniteltujen laitteiden kanssa.

 

Tuiki tärkeä valaistus

 

Kodin työskentelytilat, tunnelmalliset lukunurkkaukset ja pihan kulkureitit vaativat jokainen omanlaisensa valaistuksen, mutta säästämisen kolme nyrkkisääntöä ovat yleispäteviä: Vaihda ledeihin. Himmennä ja ajasta. Käytä liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä.

 

Lämmityksen ohjaamiseen käytettävien älytuotteiden tapaan myös valaistusta voidaan säätää älykkäästi. Valaistus voidaan kytkeä päälle tai pois ajastettuna tai ennalta määriteltyjen aikojen mukaan, ja joissakin valaisimissa on himmennyksen lisäksi mahdollista säätää valon värilämpötilaa. Tällöin aamun varhaisina tunteina voi heräillä lämpimässä valossa, jonka sävy kirkastuu päivän edetessä.

 

Älyvalaisimien lisäksi on saatavilla älylamppuja, jotka voit asentaa vaikkapa isoäidiltä perittyyn kattokruunuun. Niitä ohjataan puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla, jolloin himmentäminen ja värilämpötilan säätäminen käy käden käänteessä. Toki valonlähteet voi kytkeä päälle ja pois myös tavallisella kytkimellä.

 

Monenlaista kodinturvaa

 

Vesivahingot voivat syntyä pitkän ajan kuluessa ja aiheuttaa kalliita remontteja. Vesivuotohälyttimen avulla vuodot voidaan havaita ajoissa ja siten välttää isommat vahingot ja vauriot. Hälytin asennetaan paikkaan, jossa on vuotoriski, kuten astian- tai pyykinpesukoneen tai vaikkapa lämminvesivaraajan alle. Kun hälyttimen anturit havaitsevat vettä, se tekee hälytyksen ja lähettää ilmoituksen puhelimeen. Hälytin voidaan myös kytkeä älykkääseen keskusyksikköön, joka katkaisee vedentulon putkistossa.

 

Älypistorasiat ja -jatkojohdot mahdollistavat kodin pienkoneiden etähallinnan, ja ne sopivat käytettäviksi lähes kaikkien sähkölaitteiden kanssa. Varsinkin valaisimet ja kahvinkeitin kannattaa kytkeä älypistorasioihin. Kun valaistusta voi säädellä lomakohteesta käsin, koti vaikuttaa asutulta myös isäntäväen ollessa matkoilla. Älypistorasiaan kytketty kahvinkeitin puolestaan on helppo sammuttaa etänä, eikä tarvitse miettiä, jäikö se päälle vai ei. 

 

Joihinkin pistorasioihin on saatavilla myös kaukosäädin, jolloin vaikkapa olohuoneen valaistus on himmennettävissä sohvannurkasta käsin. Älykkäät jatkojohdot mahdollistavat useamman sähkölaitteen samanaikaisen hallinnan, ja Wi-Fi-yhteyden avulla jokaista pistoketta voi ohjata myös erikseen.

 

Lähteet ja lisätietoja:

Airam, airam.fi/ideat-ja-vinkit

Astetta alemmas, astettaalemmas.fi

Gigantti, gigantti.fi/magazine/alykoti

Motiva, motiva.fi

Power, power.fi/artikkelit/

 

Kuva: Vaihtamalla vanhat sähköisen lämmityksen termostaatit uusiin ajastettaviin huonetermostaatteihin parannetaan kodin energiatehokkuutta ja säästetään lämmityslaskussa. Kuva Danfoss Oy

<< Palaa edelliselle sivulle