Kuva Timo Teinilä
Teksti Paavo Kosonen
Salossa järjestetään 15.–16.2.2023 sarjassaan kolmas FinDrones-konferenssi. Konferenssin uusina teemoina on droonien hyödyntäminen luontoarvojen suojelussa ja logistiikassa. Lisäksi ohjelmassa syvennytään jo edellisissä tapahtumissa esillä olleeseen droonien hyödyntämiseen maa- ja metsätaloudessa. Konferenssi kokoaa yhteen tutkijat, asiantuntijat ja yritykset kartoittamaan droonien mahdollisuuksia sekä ratkomaan niiden käyttöön liittyviä tieteellisiä, teknisiä ja muita havaittuja haasteita. Konferenssi on suunnattu droonien ja droonipalveluiden kehittäjille, uusimmista ratkaisuista kiinnostuneille sekä tutkijoille.
FinDrones-konferenssi järjestetään Salossa Salo IoT Campuksella, jolla on ainutlaatuinen historia aikansa johtavana matkapuhelinten tuotekehityskeskuksena. Paikka itsessäänkin on kokemus, jossa konkretisoituu kyky muutosten kohtaamiseen; suuryrityksen suljetuista toimitiloista monialaiseksi noin sadan mikro- ja pk-yrityksen osaajaverkostoksi. Saman katon alta löytyvät myös Turku AMK, alueellinen kehittämisyhtiö Yrityssalo ja Turun yliopiston yksikkö.
Salo on luonteva paikka tapahtumalle. Maatalouden liikevaihdoltaan Salo on Suomen suurin viljelypitäjä. Alueelta sai alkunsa vuonna 2020 TäsmäViljely-foorumi -yhteisö, johon nykyisin kuuluu yli 500 kasvintuotannon ammattilaista eri rooleissa ympäri Suomea ja myös kansainvälisesti. Yhteisö on järjestänyt täsmäviljelyteknologian täsmätapahtumia ja näiden joukossa myös drooneihin erikoistuneen ja viljelijöille suunnatun tapahtuman.
TäsmäViljely-foorumin ideaattori, viljelijä ja konsultti, Olli-Pekka Ruponen odottaa FinDrones 2023 ‑konferenssilta asiantuntijoiden kohtaamisen lisäksi uusia avauksia, jotka kannustaisivat alalle palveluiden tarjoajia.
– Viljelijät ostaisivat dronekuvausta esimerkiksi täydentämään satelliittikuvien informaatiota lannoituspäätösten tueksi, jos palvelua olisi saatavilla, Ruponen toteaa. Kameratekniikan kehittymistä hän pitää erittäin tärkeänä.
– Kasvintuhoajien tunnistaminen onnistuu jo, Ruponen kertoo.
Ensimmäisen päivän ohjelma painottuu käytännönläheisiin aiheisiin. Toinen päivä on lähempänä tieteellistä konferenssia, ja silloin keskitytään tutkimustulosten esittelyyn. Ensimmäisen päivän ohjelma on pääosin suomeksi ja toisen päivän ohjelma englanniksi. Oman mielenkiinnon mukaan voi valita, osallistuuko molempiin päiviin vai pelkästään toiseen.
Esillä uusimpia sovelluksia
Ensimmäisen päivän pääpuhujiksi on kutsuttu droonien valmistaja ja droonien avulla toteutettavien palveluiden kehittäjä. Keskiviikkona on hyvä päivä tutustua konferenssin sponsoreiden ständeihin ja kuunnella heidän puheenvuorojaan sekä seurata lentonäytöksen demoja. Helmikuun sää saattaa aina yllättää, ja demot järjestetäänkin säävarauksella.
Uutena konseptina on kokeiltu innovaatiokilpailua. Ammattikorkeakoulut järjestivät luonnonvara-alan opiskelijoiden sarjan kesän 2022 projektikurssin yhteydessä. Voittaja on kutsuttu esittelemään ratkaisuaan konferenssiin. Kasvuyrityksille suunnattu sarja järjestettiin yhteistyössä Turku Science Park Oy:n ja Urban Tech -hankkeen kanssa. Tähän liittyviä haasteita ovat tarjonneet muiden joukossa myös Salon kaupunki ja Salon IoT Campus. Urban Tech ‑hanke puolestaan tukee valikoituja pk-yrityksiä ratkaisujen kehittämisessä. Parhaan drooneihin liittyvän ratkaisun esittäjä saa puheenvuoron konferenssissa.
Verkostoitumista monella eri tavalla
FinDrones tarjoaa erilaisia verkostoitumismahdollisuuksia. Kiinnostuneilla on mahdollisuus vetää konferenssin aiheeseen liittyvä työpaja konferenssin työpaja- ja verkostoitumisosiossa. Ensimmäisen päivän iltana vietetään aikaa yhdessä Astrum-keskuksessa järjestettävällä konferenssi-illallisella. Ennen illallista on mahdollisuus tutustua Salon elektroniikkamuseoon tai Astrum keskuksen autonäyttelyyn.
Konferenssin aikana palvelee FinDrones Matchmaking -piste. Osallistujat voivat jo ennen konferenssia tutustua muiden osallistujien profiileihin ja varata etukäteen lyhyitä tapaamisia. Matchmaking-palvelu on lisäksi käytössä muutamana päivänä konferenssin jälkeen kansainvälisiin online-tapaamisiin konferenssiin osallistuneiden ja muiden drone-alan toimijoiden välillä.
Tutkimusta ja tutkimushankkeita
Torstain ohjelma muistuttaa enemmän akateemista konferenssia. Tuolloin kuullaan tutkijoiden esityksiä konferenssin teemaan liittyvistä aiheista. Pääpuhujiksi on kutsuttu esimerkiksi Jonas Stjernbergin Euroopan johtavasta miehittämättömän asiantuntijayrityksestä Robots Expert Oy:stä. Stjernberg kertoo droonien käytöstä ensiapupalveluissa. Ruotsalaisen Independent Business Group:n strategisista hankkeista vastaavan tarjouspäällikön Hans Siljebäckin puheenvuoro liittyy droonien käyttöön luontoarvojen säilyttämisen edistämisessä.
Tutkijoiden puheenvuorot liittyvät droonien hyödyntämiseen osana älymaataloutta, ympäristön kartoitustyötä, riistataloutta, metsätöiden suunnittelua tai maaseudun ja kaupunkien välistä logistiikkaa sekä ruokakuljetuksia. Tarkemman ohjelman ja keynote-puhujat voit käydä katsomassa konferenssin verkkosivuilta.
Konferenssi järjestetään yhteistyössä useiden eri organisaatioiden drooniasiantuntijoiden kanssa. Pääjärjestäjänä toimii Turun yliopisto yhdessä Yrityssalon kanssa. Järjestelytoimikuntaan kuuluvat myös Hämeen ammattikorkeakoulun, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Maanmittauslaitos, Oulun ammattikorkeakoulu, Robocoast, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto, TäsmäViljely-foorumi ja VTT.Konferenssi on järjestetty aikaisemmin Naantalissa 2018 sekä online-toteutuksena 2020.
Nähdään FinDrones 2023 ‑konferensissa Salossa!
Kirjoittaja on Turun yliopiston Kumppanuudet ja vaikuttavuus -yksikön kehityspäällikkö.
Lue lisää: https://sites.utu.fi/findrones2023/