Farmi

Hanki pihallesi Pekka tai Tytti!

Puutarhaliitto ry kannustaa pihan omistajia ekotekoihin Syystaimijuhlan merkeissä. Istuttamalla puun tai pensaan, saat iloa ja mahdollisesti myös syötävän hyvää lähiruokaa omalta pihaltasi. Reilun viikon ajan, 3. – 12. syyskuuta, vietettävän syystaimijuhlan aikana kannustetaan myös nauttimaan syyspuutarhan tunnelmasta, väreistä, tuoksuista ja tietenkin syysherkuista kutsumalla perheenjäseniä, naapureita ja tuttavia nauttimaan puutarhan herkuista!

Paras aika istuttaa monivuotisia

Istuttamalla puutarhakasveja teet aina pienen ekoteon, sillä puutarhasi kasvit sitovat ilmakehän hiilidioksidia ja hidastavat näin ilmaston lämpenemistä sitomalla hiiltä maaperään ja kasvimassaan. Kasvit myös lieventävät ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia. Ne hidastavat rankkasateiden valumia, varjostavat kuumimmilla helteillä, puhdistavat ilmaa ja lisäävät sen kosteutta. Talon pohjoislaidalle istutetut havupuut puolestaan vähentävät myös lämmityksen tarvetta estäen kylmien tuulien vaikutuksia. Viherkatoilla on sama vaikutus, sillä ne tasaavat lämpötilaeroja sekä vähentävät hulevesien valumia.

Tärkeintä kuitenkin on se, että istuttamalla kasveja kovien pintojen oheen voit monipuolistaa lähiluonnon biodiversiteettiä rikastamalla niin maan pinnan alaista elämää kuin luomalla suojaa ja ravintoa niin nisäkkäille, linnuille kuin erilaisille hyönteisille.

Syksy on rauhallisempaa aikaa kuin kevät ja silloin kannattaa pysähtyä nauttimaan puutarhasta ja sadonkorjuun herkuista. Itse kasvatetuista vihanneksista, marjoista ja hedelmistä syntyy maukasta ja ekologista tarjottavaa syystaimijuhlien vieraille. Syyspihaan voi kutsua Pekan ja Tytin tai istuttaa pihaansa Pekka-omenapuun tai Tytti-tyrnimarjan. Syksy on juhlien aikaa!

Otolliset olosuhteet

Syksyn istutuksia suosivat sekä ilman että maan sopiva kosteus. Alkusyksystä maa on myös vielä lämmintä, jolloin kasvit juurtuvat hyvin ja vahvistuvat tulevaa talvea ja kevättä ajatellen. Parhaiten istutus onnistuu, kun kuoppa on reilun kokoinen, ja maata parannetaan kasville sopivalla kasvualustalla sekoittamalla sitä jo olemassa olevaan maahan. Ekologisesti tärkeää on myös hyödyntää niin kompostoitu kotitalousjäte kuin puutarhan jätteet kiertotalouden mukaisesti omassa pihassa. Esimerkeiksi bokashi-kompostointi sopii kotitalousjätteiden kierrättämiseen. 

Esimerkiksi havujen istutuksiin käytetään hapahkoa havumultaa ja kompostia, kun taas syysistutusten ryhmäkasvit nauttivat kesäkukkamullan ravinteista ja rakenteesta myös syksyllä. Monet puutarhamyymälät ja yhdistykset järjestävät Syystaimijuhlan tapahtumia, joista lisätietoja löytyy  www.puutarhaliitto.fi /syystaimijuhla.

Puutarhaliitto ry, Taimistoviljelijät ry, Puutarhakauppiaat ry, Viherrinki ja Kekkilä Oyj järjestävät syystaimijuhlat yhteistyössä lukuisten alan toimijoiden kanssa. 

Lisätietoja: 

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, p. 040 745 3005 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

 

 

<< Palaa edelliselle sivulle