Kesäsato istutetaan nyt!

Lue lehti täältä

Kesäsato istutetaan nyt!

Nyt istutetaan jo ensi kesän satoa!

Linkki alkuperäiseen artikkeliin.

Valtakunnallista Syystaimijuhlaa vietetään 1.–10.9.2023 puutarhamyymälöissä ja kotipihoissa. Tempauksen järjestävät Taimistoviljelijät ry, Puutarhakauppiaat ry, Puutarhaliitto ry, Martat, Kekkilä ja Kotipuutarha-lehti.

Harrastajia innostetaan järjestämään puutarhakauden päättäjäisiä omissa pihoissaan ja pitämään huolta syyspuutarhoistaan. Martat ovat koonneet lisäksi parhaita reseptejä puutarhajuhlien tarjoiluun ja ohjeita sadonkorjuuherkkujen säilömiseen.  Jo perinteiksi muodostuneet sadonkorjuujuhlat kruunaavat kesäkauden päättymisen puutarhoissa.

Juurtumisella varmistetaan ensi vuoden sato

Syksyn olosuhteet ovat otollisia kasvien kasvuun lähtöä varten. Näin ne ovat keväällä heti valmiita kasvuun, kukintaa ja sadontuotantoon. Monivuotiset marjakasvit ja hedelmäpuut tuottavat usein jo seuraavana vuonna ensimmäisen sadon. Samoin useat koristekasvit ennättävät kukkia runsaammin syksyllä istutettuina kuin keväällä, jolloin ne joutuisivat keskittämään kasvuvoimansa juurtumiseen – veden ja ravinteiden hankintaan, kertoo Timo Taulavuori Puutarhaliitosta. Otollinen istutuskausi jatkuu Etelä-Suomessa marraskuuhun ja pohjoisemmassa maata lokakuuhun, hän jatkaa.

Istutukset viimeistellään kasvukatteilla, jotka tuovat suojaa, ehkäisevät rikkakasvien kasvua ja viimeistelevät istutusalueet. Syksy on myös hyvää leikkausaikaa kasveille ja nurmikoiden sekä niittyjen kylvöille. Nekin pääsevät näin kasvun alkuun jo syksyllä.

Pikalähtö keväällä

Syysistutetut kasvit pystyvät heti juurruttuaan hyödyntämään maan kevätkosteuden ja lähtevät näin nopeasti kasvuun. Kevätistutusten kastelusta on puolestaan huolehdittava tarkemmin, sillä multapaakku kuivuu herkästi keväisin, jolloin aurinko paahtaa kuumemmin ja sateita on vähemmän kuin syksyllä.

Syksyllä istutetut havukasvit ja muut ikivihreät suojataan keväällä varjostusverkoilla tai sulatetaan maata kastelemalla, sillä niiden vedensaantia kevätauringossa haittaa usein maan routa, joka estää juuriston heräämisen samanaikaisesti, kun vihreät osat jo aloittavat jo kasvukauttaan. Arimmille kasveille on hyvä levittää talvisuojaksi maan routaantuessa esimerkiksi syksyn lehtiä ja havuja, jolloin pahimmat pakkaset eivät pääse vioittamaan kasveja. Suojat poistetaan lumen sulaessa huhtikuussa.

Teemana hyötypuutarhat

Tänä vuonna pääteemana ovat hyötypuutarhat ja niissä kasvavat maukkaat marja- ja hedelmäkasvit. Kampanjaviikolle on ideoitu muun muassa istutustempauksia, kilpailuja, neuvontaa, taimitarjouksia ja someviestintää. Lisätietoa ja inspiraatiota syystaimijuhlaan, kasvivalintoihin ja syysherkkuihin löytyy sivuilta www.suomalainentaimi.fi.  Sivuilta löytyy myös tietoa erilaisista tapahtumista teemajakson aikana.

Tuunaa satoasi

Syyskuun kilpailussa kannustetaan tuunaamaan niin vihanneksista, hedelmistä, marjoista kuin kukista omia syysherkkuja ja muita luomuksia. Lisätietoa kilpailusta ja tapahtumista löytyy suomalainentaimi.fi-sivustoilta!

Syyspuutarhajuhlan järjestävät neljännen kerran yhteistyössä Puutarhaliitto, Taimistoviljelijät, Puutarhakauppiaat, Kekkilä, Martat ja Kotipuutarha-lehti.

Lisätietoja: www.suomalainentaimi.fi
Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi, p. 040 745 3005
Oili Sinilehto, toiminnanjohtaja, Puutarhakauppiaat ry, info@puutarhakauppiaat.fi  p. 040 5159715

<< Palaa edelliselle sivulle