Nyt on hyvä aika alkaa tyhjentää pakastinta marjoista

Lue lehti täältä

Nyt on hyvä aika alkaa tyhjentää pakastinta marjoista

Onko pakastimessasi edelleen marjoja pursuavia muovirasioita? Näillä vinkeillä käytät edellisvuoden marjat uuden sesongin tieltä herkullisella tavalla hyväksesi.

Marjarasioilla täytetty pakastin on useimmissa keittiöissä perusvaruste. Edelliskesän marjat eivät välttämättä ole kuluneet talven aikana ja uuden sadon aika lähestyy. 

Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on mansikkaa ja yksi kolmasosa vadelmaa sekä muita marjoja.

Vaikka marjat eivät kuulukaan herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, ei kotikäytössä usein ole riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.

Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi.

Mehut, keitot, smoothiet ja muut

Pakastemarjat maistuvat ruuanlaitossa siinä missä tuoreetkin. Kokonaisina pakastettuja marjoja voi syömisen lisäksi käyttää leivonnaisten koristeina.

Sokeri ei pakastaessa tai sulattaessa ole välttämätöntä, mutta koska marjojen maku saattaa tuntua suussa sulamisen jälkeen hieman hapokkaalta, voi sokeri joidenkin mielestä pehmentää makua.

Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon. Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta.

Ylimääräisistä marjoista voi keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi, joista on iloa kesän kuumilla keleillä. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman. 

Näin teet pakastimen keväthuollon

Pakastin kannattaa huoltaa ennen uutta marjakautta samassa yhteydessä. Seuraamalla näitä askelia varmistat, että pakasteet säilyvät hyvin myös jatkossa.

Pakastin on hyvä sulattaa, jos sen sisäpintoja peittää huurre.

  • Kytke virta pois ja tyhjennä pakastin. Siirrä pakasteet kylmälaukkuun tai pakkaspäivänä ulos parvekkeelle.
  • Osittain huurtuneen pakastimen voi puhdistaa kaapimalla huurtuneet kohdat varovasti puulastalla. Varo vahingoittamasta pakastimen pintoja.
  • Pakastimen sulamista voi nopeuttaa laittamalla sinne kuumalla vedellä täytettyjä astioita.
  • Kerää irtoavat jäälevyt pois ja varmista, että sulamisvesi valuu sille tarkoitettuun astiaan. Sulamisvedet voi myös imeyttää pyyhkeeseen.
  • Pyyhi ja kuivaa pakastin huolellisesti. Jätä pakastimen ovi tai kansi auki ja anna kuivua.
  • Kytke pakastin pakastuskytkennälle, jotta pakastin jäähtyisi mahdollisimman tehokkaasti. Säädä pakastin säilytyskytkennälle, kun pakastimen lämpötila on -18 astetta. 

<< Palaa edelliselle sivulle