Tupakantumpit, nikotiinipussit ja muut pienet roskat eivät kuulu meriin tai järviin. Millaiset vaikutukset tumpilla on vesistöissä?
Haitallisia muoveja ja kemikaaleja
Tupakantumppien vaikutukset kaloihin, muihin merieliöihin ja vedenlaatuun on ympäristöongelma, jota tavallisen kansalaisen voi olla vaikea nähdä. Tupakantumpit saastuttavat vesistöjä kahdella tavalla:
Tumppien filtterien sisältämä muovi hajoaa ajan saatossa mikromuoviksi ja vahingoittaa kaloja ja ympäristöä.
Tumppien sisältämät kemikaalit saastuttavat pohja-, järvi- ja merivesiä.
Suomessa kaupunkien rannoilta löytyy keskimäärin 300 tupakantumppia 100 metrillä. Tumpit päätyvät vesistöihin esimerkiksi rannoilta ja hulevesikaivoista, mutta ne voivat päätyä vahingoittamaan vesistöjämme myös muita reittejä pitkin. Kun tumppi hajoaa, siitä jää jäljelle muutakin kuin selluloosa-asetaattia eli filtterissä olevaa muovia.
Tumpista vuotaa luontoon runsaasti myrkkyjä, kuten nikotiinia, tervaa, raskasmetalleja ja muita kemikaaleja, jotka voivat imeytyä pohjavesiin tai suoraan järvi- tai meriveteen. Nämä myrkyt ovat hengenvaarallisia kaloille, vesieläimille ja -eliöille sekä myrkyllisiä makean ja suolaisen veden ekosysteemeille. Tupakka sisältää noin 4000 kemikaalia, joista n. 100–200 on ihmisille haitallisia. Monet eläimet erehtyvät syömään tumppeja, jolloin kemikaalit imeytyvät niihin tai ne voivat
Tupakantumpin hajoaminen voi kestää olosuhteista riippuen jopa 10–15 vuotta, joten kyse on hyvin pitkäaikaisesta ympäristöongelmasta. Muovia sisältävä tumppi on siis haitallinen ja pitkäikäinen roska, josta irtoaa luontoon siihen sitoutuneita erittäin vaarallisia aineita.
Lisää tietoa: Pidä Saaristo Siistinä ry