Veneen syyshuolto - Nappa talteen muistilista!

Lue lehti täältä

Veneen syyshuolto - Nappa talteen muistilista!

Kun olet huoltanut veneen kunnolla ennen sen talviteloille laittamista, pääset helpommin starttaamaan uuden veneilykauden.

1. Huolla moottori

Jos ohjekirjan neuvot eivät riitä, turvaudu ammattilaisen apuun. Ammattilaisen tekemä moottorin syyshuolto maksaa itsensä takaisin käyntivarmuutena ja moottorin pidentyneenä käyttöikänä.

2. Valitse veneen moottorin säilytyspaikka

Jätä huollettu perämoottori kuivaan ja tasalämpöiseen paikkaan pystyasennossa. Lämmin hallipaikka on paras valinta, mutta lämpöäkin tärkeämpää on kuivuus.

3. Puhdista veneen akku

Jos akku on pieni, nosta se vaikka autotalliin. Ison akun voit jättää kylmään veneeseenkin, mutta lataa se täyteen. Talven aikana lataa akku vielä kertaalleen.

4. Irrota elektroniset laitteet

Säilytä elektronisia laitteita kuivassa ja lämpimässä paikassa. Tarkista niiden sähköjohdot ja korjaa mahdolliset viat sekä suihkauta liittimiin korroosiota ja hapettumista estävää suojaspraytä.

5. Pese ja vahaa vene

Tee pesu välittömästi noston jälkeen. Lika ja erilaiset kasvustot irtoavat tuoreena helpommin. Pese painepesurilla tai ihan harjalla ja ämpärillä. Jos veneesi on tehty lujitemuovista, veneen vahaus helpottaa kevätkunnostusta.

6. Tarkista veneen rungon sinkit

Tee tarkistus pesun yhteydessä. Runkoon kiinnitetyt sinkit suojaavat korroosiolta muun muassa potkuria ja vetolaitteita.

7. Vaihda veneen öljyt

Vaikka veneilykautesi olisi ollut lyhyt, vaihda moottoriöljy. Käytetyn öljyn epäpuhtaudet rasittavat moottoria turhaan. Tee sisämoottorin öljynvaihto ennen veneen ylösnostoa, jolloin voit käyttää moottorin lämpimäksi ja saat vanhat öljyt helpommin moottorista ulos.

Vaihda nelitahtisen perämoottorin öljyt maan pinnalla. Käytä kone lämpimäksi ja huolehdi jäähdytyksestä vesijohtoveden ja letkun avulla.

Vaihda myös öljynsuodatin.

8. Vaihda peräöljy

Irrota koko moottorin alakerta ja tarkista siipipyörän kunto. Jos ohjekirjan neuvot eivät riitä, käänny alan ammattilaisen puoleen. Aloita peräöljyn vaihto avaamalla rikiputken yläruuvi (oil level). Sitten avaa alaruuvi ja valuta öljy jäteöljyastiaan. Varo pudottamasta ruuveja jäteöljyyn.

Mikäli öljy ei ole tummaa vaan maitokahvin väristä, on sen sekaan päässyt vettä. Selvitä vuotokohta. Todennäköisin syy on vuotava tiiviste. Korjaa vika vaihtamalla tiiviste. Peräöljy on tuubitavaraa ja yleensä käyttöohjeet löytyvät tuubin kyljestä.

9. Irrota veneen potkuri

Käytä vedenkestävää vaseliinia potkurin akselin voiteluun. Potkuri on hyvä ottaa talveksi kotiin turvaan varkailta. Suojaa moottorin ”alakerta” muovipussilla.

10. Tarkista polttoainejärjestelmä

Bensa on käyttökelpoista talven jälkeenkin, kun kaadat sen sekaan stabiloivaa lisäainetta. Jos moottorissa on erillinen polttoainesuodatin, vaihda se.
Puhdista polttonestesäiliö epäpuhtauksista. Isojen veneiden dieseltankit on hyvä puhdistaa aina silloin tällöin. Järjestelmä tukkiutuu, jos polttoaineen sekaan alkaa kehittyä kasvustoa.

Tarkista polttoaineputket ja -letkut. Korjaa vuodot ja murtumat heti, niin et unohda sitä.

11. Varastoi varusteet

Vie varusteet mieluiten lämpimään varastoon kuivumaan. Kun tyhjennät veneen, vähennät varkausriskiä.

12. Muista tuuletus

Pressujen on tarkoitus suojata venettä vedeltä ja lumelta, mutta ei estää ilmankiertoa, älä siis tee veneestä liian tiivistä pakettia. Jätä luukut ja turkkilevyt raolleen, niin ilma pääsee kiertämään myös säilytyslaatikoissa ja pilssissä.
Jos veneesi on iso, hanki sisätiloihin talvisäilytyksen ajaksi kosteutta ja hajuja poistava kuivapallo.

Ja sitten ei muuta kuin keväällä alkavaa uutta kautta odottamaan!

Huoltovinkit antoi Juha Virtanen / Kippari-lehti.

<< Palaa edelliselle sivulle